Je kent het vast wel. Op de momenten dat je niet aan je taken wilt denken popt er weer een gedachte op. Oh ja, dat moet ik nog doen, zegt je brein dan. Om te voorkomen dat ik dingen vergeet gebruik ik al jaren de app Todoist. Minimalistisch en compleet. Klinkt te mooi om waar te zijn.
Lijstjes maken is rustgevend en ik heb er plezier in. Soms denk ik om een lijstje van mijn lijstjes te maken. Gewoon, omdat het kan. Ok, dit is flauw. Maar een to-do list heeft iedereen wel. Of je nu je zaken privé of zakelijk probeert te organiseren. Een checklist voor vakantie, ideeën voor cadeaus, verjaardagen van kinderen van vrienden en andere momenten die je niet wilt vergeten.
Todoist: mijn onmisbare app voor lijstjes
Het moment dat ik lijstjes pas écht ben gaan waarderen was in mijn tijd bij PSV. Vlak voor mijn eerste vakantie in 2017 moest ik taken overdragen aan mijn collega Noortje. Omdat er zóveel van mij gevraagd werd, koos ik voor doorwerken. Nog even snel een taak zelf doen. En nog één. En nog één. De start van mijn vakantie kwam dichterbij en mijn overdracht had nog alleen een titel. Overdracht—hoe toepasselijk. Noortje wist toen nog niet dat ze mij een levensles zou bijbrengen. Het advies zet alles eens in een lijstje onder elkaar was, is en blijft de oplossing om dingen uit je kop te krijgen. Een stuk papier, een uurtje werk in ruil voor de juiste hoeveelheid rust. En zo geschiedde.
Prioriteren met vlaggen, kleuren of nummers
Het overzicht zette ik in de juiste volgorde qua urgentie, zodat anderen in mijn vakantie precies wisten wanneer welke deadline was. Aangezien ik er heilig in geloof dat er overal een app voor is, begon ik mijn zoektocht. Ra-ra waar de beste app zich bevond? De app Todoist was stof aan het happen in mijn app bibliotheek. Ooit na een tip op Product Hunt gedownload en niks mee gedaan. Deze app bood het allemaal. Overzichtslijstjes, sublijsten, taken toewijzen aan personen, kleuren, nummers, eenvoudig slepen, datum en tijd eraan koppelen en dit allemaal in een minimalistisch design. Daar kreeg ik vanzelfsprekend een smile van. En nog steeds.
Structureel spontaan
Zo’n gele sociale rakker als ik waardeert het enorm wanneer iemand mij feliciteert, een jubileum herinnert en ik word helemaal blij als ik een appje krijg wanneer ik ‘m niet verwacht. Rian—een goede vriendin van me—omschreef het ooit mooi: “ik wil graag attent zijn”. Dat wil ik ook, dacht ik gelijk. Dus een lijstje maken. Bijvoorbeeld één met verjaardagen én verjaardagen van kinderen van mijn vriendin. Een enkele keer instellen en herinneren per jaar. De agenda-app van de iPhone gebruik ik daar niet voor. Op deze manier kan ik anderen iets geven. Een klein stukje aandacht. Een beetje attent per keer. Eigenlijk per jaar. Maar, er zijn nog meer lijstjes.
Lijstjes, lijstjes, lijstjes
Zoals je kunt zien in bovenstaande foto’s heb ik mijn Todoist app als volgt ingedeeld:
- Persoonlijke ontwikkeling. Om elke dag iets af te kunnen vinden. Spaans, hardlopen, boek lezen, opdrukken, blog bijwerken of beleggingen nalopen.
- Boodschappen. Zodat Iris of ik Speculoos kunnen toevoegen aan het lijstje, zodra Sep een pot leeg heeft gemaakt.
- Lenen. Een overzicht wat ik van een ander heb geleend of aan een ander heb uitgeleend.
- Privé. Een soort wensenlijst van dingen die ik nog wil doen. Concert van HAEVN bezoek bijvoorbeeld. Of Iris verrassen.
- Linku. Een werkoverzicht waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen.
- Feestdag. Mijn ‘spontane’ felicitatie-lijstje.
- Huishouden. Om het kwartaal de ramen wassen, wasmachine onderhoud, olie bijvullen van de auto en nog veel meer schoonmaak-taken.
- Freddie en Sep. Meestal cadeaus die ik voor ze bedenk en later wil kopen.
- DVOL 3. Mijn taken als teammanager bij voetbalclub DVOL in Lent.
- Weejoo. Blogs die ik bedenk waar ik nog over wil schrijven. Todoist stond ook op dit lijstjes.
De boeken die ik lees, houd ik bij op Goodreads. Voorheen deed ik dat ook in Todoist en zelfs in Evernote. Goodreads bied meer voordelen – zoals reviews van andere gebruikers – waardoor ik boeken niet meer bijhoudt in Todoist.
Nu maar eens nadenken over mijn volgende onderwerp om over te schrijven. Oh nee, dat heb ik mezelf makkelijker gemaakt. Even lezen wat er op mijn Weejoo-lijstje staat…