De oplossing voor boeken waar je niet doorheen komt

Luisteren: de oplossing voor boeken waar je niet doorheen komt, zoals Sapiens

Het komt mij meer dan eens voor, dat ik boeken lees waar ik echt niet doorheen kom. Dit gold voor De meeste mensen deugen, maar ook voor Sapiens. Boeken waar iedereen vol lof over is en ik maar denk – hoe dan 🤷🏼‍♂️? Inmiddels heb ik de oplossing→ luisteren naar boeken.

Luisteren: de oplossing voor boeken waar je niet doorheen komt, zoals Sapiens

Met de opkomst van Storytel en andere apps om naar boeken te luisteren zijn luisterboeken steeds meer omarmd. Hoewel ik in 2018 mijn proefperiode van Storytel niet verlengde met het afsluiten van een abonnement, ben ik inmiddels fan van luisterboeken. De app Online Bibliotheek is niet meer weg te denken uit mijn app-garderobe.

Boeken lezen vs. luisterboeken

Het lezen van boeken als De meeste mensen deugen en Sapiens viel me zwaar. Het was interessant, maar de schrijfstijl vond ik niet passend genoeg bij mij als lezer om door te blijven bladeren. Het luisteren is echt een wereld van verschil. Door het luisteren naar het boek van Rutger Bregman ben ik fan geworden. De wijze waarop Bregman verteld is fantastisch. De vele voorbeelden waren overtuigend genoeg om de situaties in te beelden. Ik vind De meeste mensen deugen zelfs één van de betere boeken die ik in 2021 heb gelezen geluisterd.

Luisteren stimuleert de verbeelding en inlevingsvermogen.

Luisteren naar Yuval Noah Harari’s Sapiens is zoveel beter

Hetzelfde geldt voor Sapiens. In 2018 gekregen van mijn moeder en vol passie met het boek gestart. Na 100 bladzijde gaf ik er toch de brui aan. Wat een woordkeuze zeg, dit kan je toch ook in minder woorden duidelijk maken? Resultaat: boek weggelegd.

In maart 2021 ging ik voor ronde 2 met Sapiens, maar dan als luisterboek. Wat denk je? Ik ben enthousiast. Het aantal voorbeelden en woorden dat gebruikt wordt om een punt duidelijk te maken voelt totaal niet te veel. Met passie kijk ik uit naar het volgende hoofdstuk van Yuval Noah Harari’s meesterwerk. Mijn les? Luister naar het boek als je er met lezen niet doorheen komt. Is het dan toch niets voor je? Dan is dit boek niet voor jou geschreven en kwel jezelf niet langer met het verplichten om je de inhoud meester te maken.

Kostenoverweging lezen of luisteren

Bijna alle boeken uit mijn 2019-lijst heb ik in dat jaar gekocht. Met een gemiddelde waarde van 20 euro per boek is dat zeker 750 euro aan boeken. Leuk die boeken in je woonkamer, boekenkast of achter het schot op zolder, maar het is zonde. Zonde van je geld, zonde van het papier en zonde als je al die boeken mee moet nemen met een verhuizing. Tel maar eens uit hoeveel verhuisdozen je daar voor nodig hebt.

De abonnementsprijs van Online Bibliotheek is slechts 42 euro per jaar en daarvoor kan ik – in mijn optiek en snelheid – onbeperkt luisteren naar de beschikbare boeken. Bovendien kan ik boeken ook downloaden voor mijn e-reader. Ik weet niet hoe jouw wiskunde-niveau is, maar reken de voordelen maar uit voor jezelf.

Zo klinkt luisteren – al met al – als dé oplossing voor boeken waar je niet doorheen komt, toch?

Laatste blogs