Michaeleen Doucleffs Jagen, verzamelen, opvoeden biedt een frisse kijk op opvoeding en leiderschap, geïnspireerd door haar ervaringen als moeder en haar reizen naar culturen zoals de Maya’s en Inuit met haar dochter Rosy.
Jagen, verzamelen, opvoeden – dat kritisch kijkt naar Westerse opvoedmethoden – is niet alleen verhelderend voor ouders, maar ook voor professionals. Doucleffs verhalende en persoonlijke stijl, gecombineerd met culturele inzichten en praktische tips, maken het boek tot een levendig en uitdagend werk.
Opvoedpraktijken
Doucleffs zoektocht naar antwoorden op opvoedvraagstukken, zoals de driftbuien van haar dochter, brengt haar bij fundamentele verschillen in opvoedpraktijken van oude en Westerse culturen. De titel van het boek symboliseert een terugkeer naar de basis en de wijsheid van oude culturen.
Teammanagement
Ik waardeer dit boek met vijf sterren vanwege de herkenbare uitdagingen en perspectieven die Doucleff behandelt. Dit boek is niet alleen voor ouders die worstelen met opvoedingsvraagstukken, maar ook voor professionals die op zoek zijn naar frisse perspectieven op teammanagement en leiderschap. De anekdotes dagen je uit na te denken over je eigen situatie. Denk maar eens na. Als een kind naar buiten wil in de decembermaand zonder jas, dan is de gemiddelde reactie van ouders: ‘Nee, het is koud, dus je moet…’ Een kind heeft net zoals je collega behoefte aan autonomie. Die behoefte is universeel. Grijp je in, of laat je de persoon naast je zelf de situatie ontdekken? Draait het op de werkvloer om prestatiedwang of prestatiedrang?
Een ouder zie ik als een verantwoordelijke leider, meestal zonder opleiding. Stel je voor dat je een leidinggevende rol krijgt voor minimaal 18 jaar en dat je te maken hebt met mensen waarvan de hersenen volop in ontwikkeling zijn. Reacties van je mensen die voor hun context logisch zijn, maar die voor jou niet altijd te matchen zijn. En je hebt hier nul training in gehad. Dit vraagt zelfreflectie, controle en een scala aan middelen om de beste leider te kunnen zijn die je team nodig heeft. De lessen van Doucleff leerden me mijn kinderen als een team te zien en ze te betrekken in het dagelijkse gezinsleven.
Middelen en technieken
Als je na je werk geconfronteerd wordt met de wispelturigheid van je kinderen of na een nacht met weinig slaap, zit je slecht in je energie. Juist dan moet je terug kunnen vallen op een bagage aan middelen en technieken. Verbreed je perspectief en mogelijkheden om om te gaan met jouw team. Of dat nu op de werkvloer is of in je gezinsleven.
In vergelijking met andere opvoedboeken die ik heb gelezen biedt Jagen, verzamelen, opvoeden een unieke mix van persoonlijke verhalen, culturele inzichten en praktische tips. Het SAAM-principe – meer controle door minder te doen – is een opvallend en nuttig concept. Dit principe past verrassend goed in een professionele omgeving, waar samenwerking en intrinsieke motivatie essentieel zijn.
Richtlijnen
SAAM staat voor saamhorigheid, aanmoedigen, autonomie en minimaal ingrijpen. Elk teamlid wil zich onderdeel van het geheel voelen, aangemoedigd worden om de juiste dingen op te pakken op een manier die hij of zij zinvol acht en met zo min mogelijk inmenging van de manager. Dat betekent niet dat dit de geboden zijn, maar richtlijnen om op terug te vallen als jij inschat dat dit principe werkt voor jouw mensen.
Ook het opwekken van intrinsieke motivatie is een vaardigheid waar elke leider over moet beschikken. Stimuleer een gevoel van verbondenheid, een gevoel van autonomie en een gevoel van bekwaamheid. Ik beloof je – met de lessen van Doucleff in je achterhoofd – krijg je je team kwispelend.
Jagen, verzamelen, opvoeden daagt je als lezer uit om traditionele opvattingen over opvoeding en leiderschap te herzien. Het is een waardevolle toevoeging voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei, zowel thuis als professioneel. De wijsheden gelden overal, waar het toelaten van fouten en groei een essentieel onderdeel is van effectief leiderschap.