Waarom ik verliefd ben op persoonlijke ontwikkeling

Nick met Jos Burgers in 2019

Mensen staan vaak met hun telefoon in hun hand, ik in ieder geval zeker. Waar mij dit pas echt is opgevallen is bij de wachtplaatsen van het openbaar vervoer. Een duik in mijn 2019 en de kennismaking met persoonlijke ontwikkeling. Een mooie zoektocht!

Nick met Jos Burgers in 2019

Op een reguliere werkdag stond ik op perron 3 te wachten van centraal station Nijmegen. Mijn trein die me via ’s-Hertogenbosch naar Eindhoven bracht had vertraging. Ik keek om me heen zag dat iedereen, werkelijk iedereen een telefoon in de hand had. Toch ging ik gewoon door met het swipen op Instagram, want ja, ik moest toch mijn wachttijd ergens mee opvullen.

Eenmaal in de trein keek ik nog eens goed rond en ik kon niet één persoon aanwijzen die met iets anders dan een telefoon bezig was. Op dat moment ging ik bij mezelf te rade en gelijk naar de instellingen van mijn iPhone. Schermtijd. WTF, ging er door mijn hoofd, gevolgd door: ik heb een probleem, ik heb een verslaving, wat heb ik hieraan en waarom doe ik mezelf dit aan? Gemiddeld 4,5 uur per dag swipen op social media. En dan ook alles he, Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat, LinkedIn, Pinterest en YouTube. Weeeejoooo dacht ik: FOMO (fear of missing out).

Hoe ik werkte aan mijn persoonlijke ontwikkeling

Voordat mijn trein aankwam in Eindhoven en ik weer in het Philips Stadion mijn plek opzocht besloot ik dit niet langer op deze manier vol te houden. Ik opende Evernote, maakte een nieuwe notitie aan met de titel: Doelen 2019. Daar schreef ik twee punten op die ik aan het einde van het jaar wilde afvinken:

  • Ik heb 20 boeken gelezen
  • Social media heb ik drastisch verminderd (van 4,5 naar 1,5 uur per dag)

Ik weet nog goed dat ik die week vaak dacht: “Is 20 boeken niet te veel?” Want in de afgelopen 20 jaar heb ik niet eens 20 boeken gelezen. Het moest anders, ik wilde mijn tijd nuttiger besteden. Ik zorg graag voor anderen, maar hoe kan ik er voor anderen zijn als ik niet eens goed voor mezelf zorg? De dagen, weken en maanden die volgden waren anders. Doordat ik het had opgeschreven werd ik continu herinnerd aan de afspraak om meer te doen aan persoonlijke ontwikkeling.

Must-read

Het is nu 19 december en heb net het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers uitgelezen. Sowieso een must-read voor iedereen. Een helder geschreven klimaatverhaal die je aan het denken zet en in actiestand brengt. Dit boek was nummer 37 op mijn boekenlijst. Ik geloof het zelf soms nog steeds niet, maar gelukkig ben ik een autist in alles vastleggen :-). Onderaan deze pagina zie je een overzicht van de boeken die ik heb gelezen en het valt bijna allemaal in de categorie non-fictie of persoonlijke ontwikkeling.

De ommekeer

Het moment van de ommekeer keert nog vaak terug in mijn hoofd. Wat nog vaker terugkeert zijn de lessen die ik uit elk boek heb gehaald. Elke keer wanneer ik een boek uit had, merkte ik in mijn werk of privé dat ik er profijt van had. Deze positieve ervaringen zorgden telkens weer voor een piek in het delen van mijn lessen en het proberen te inspireren van de mensen om mij heen.

Grip

Het vierde boek op mijn lijst is Grip van Rick Pastoor. Zo’n boek dat je eigenlijk moet lezen voordat je begint met werken. Een bijbel die elke school zou moeten opnemen in het lespakket, want je wordt zonder lessen in ‘werken met e-mail, agenda, takenlijst of notitieboek’ voor de leeuwen gegooid in je eerste baan. Juist dit boek veranderde mijn werkhouding zodanig dat de gespreksonderwerpen ‘voetbal’ en ‘weekendactiviteiten’ tijdens de lunch vervangen werden door: “Welk boek ben jij aan het lezen?” Totaal een andere mindset. Je ziet het al, ik kwam in een soort flow of leuker gezegd, in een sneltrein die doordendert tot het moment van schrijven. Ik kan je beloven, die trein dendert nog wel even door.

Identiteit komt voort uit je gewoontes.
Elke handeling is een bewijs voor wie je wilt worden 

Dankzij Jordy Koppen ben ik erachter gekomen dat gewoontes aan- of afleren het beste werkt als je het bijhoudt. Zie hieronder het voorbeeld hoe ik elke dag vinkjes zet voor mezelf. Zo ben ik begonnen met elke dag minimaal 10 minuten lezen. Ik ben verre van perfect (check de kruisjes bij vega maar), maar om iets blijvend te veranderen moet ik eerst begrijpen hoe het nu gaat. Of om met de woorden van James Clear te spreken die ik uit zijn boek Elementaire Gewoontes heb gehaald: De vier wetten van gedragsverandering zijn een eenvoudige reeks regels die we kunnen gebruiken om betere gewoontes te ontwikkelen. Maak het:

  1. Zichtbaar 
  2. Aantrekkelijk 
  3. Makkelijk
  4. Bevredigend

De 5 boeken die je graag opnieuw voor het eerst leest

  • Grip – Rick Pastoor
  • Het oneindige spel – Simon Sinek
  • De Logica van Geluk – Mo Gawdat
  • Verbaal Meesterschap – Remco Claassen
  • De wet van Snuf – Jos Burgers

In een vogelvlucht

Grip zorgt voor houvast in je werk en privé. Je leert hoe je met je e-mail, agenda, notitieboek, werkweek en takenlijst moet omgaan. Los van elkaar en aanvullend aan elkaar. Heerlijk gevoel. Simon Sinek vertelt in Het Oneindige spel de basis van vertrouwen in teams en mensen en waarom dat belangrijker is dan de inhoud en kwaliteit waar iedereen zich op focust. Schrijver Mo Gawdat gaf me handvatten om te bepalen waar ik gelukkig van word. En dat zijn geen materiële zaken kan ik je vertellen. Eén van de opdrachten uit dat boek was de volgende zin afmaken: Ik voel me gelukkig als ik…

  • met Sep en Iris ben
  • zie dat vrienden genieten van het eten dat ik voor ze heb gemaakt
  • aan het koken ben op mijn Big Green Egg
  • met mijn vrienden een biertje drink 
  • mensen om me heen verder kan helpen met mijn positiviteit en enthousiasme 

“Soms heb ik het gevoel dat er Red Bull door m’n aderen stroomt”

In Verbaal Meesterschap van Remco Claassen komen zoveel bruikbare handvatten naar voren over jezelf presenteren, wat zeg je wanneer en op welke manier, dat ik ook hier weer denk: “Waarom krijgen we dit niet op school?” Hier heb ik zóveel aan gehad. Past goed in de categorie must-read. Na het lezen van dit boek was ik werkelijk niet te stoppen. Een stuiterbal wiens enthousiasme aanstekelijk werkte, want ik kreeg het enthousiasme ook terug van anderen die ik dit boek had ‘aangesmeerd’.

Op mijn laatste woensdag bij PSV had ik de eer om met Jos Burgers op de foto te gaan.

En als laatste op de top 5 boekenlijst staat mijn held Jos Burgers. Wat een simpele, doeltreffende en wijze lessen heeft die man mij gebracht. Wat je geeft krijg je terug, verplaats je in een ander, geef anderen aandacht, begrip en complimenten… Moet ik nog doorgaan?

Boekentips

Alle boekentips die ik heb gekregen afgelopen jaar staan op mijn verlanglijstje bij bol.com. Het lijstje is nog lang niet vol, dus kom maar op en wie weet kan ik volgend jaar weer een opsomming maken waarom ik geil op persoonlijke ontwikkeling, maar dan met nieuwe lessen! Beide doelen voor 2019 kan ik in ieder geval met een smile afvinken.

Love you 3.000

Speciale dank aan de mensen die mij hebben geïnspireerd dit jaar in mijn zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling. Onder andere Jordy Koppen, Mark van Wijnen, Meggy Keereweer, Iris Janssen, Justin Ingelse, Guus Pennings, Rian van Elst, Jos Wijnakker, Alex Bulat-van den Wildenberg en Christ Clijsen.

Laatste blogs